de inspiratie voor deze werken zijn: de horizon, de geschiedenis en betekenis van kleuren en getallen.

uit 2017 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Pecunia non olet

2020

Pecunia non olet, betekent 'geld stinkt niet'. Keizer Vespasianus zou deze uitspraak hebben gedaan in het jaar 70. Zijn zoon Titus zou geldmunten in een urinoir hebben gegooid, waarop de keizer ze eruit haalde en ze aan zijn zoon liet ruiken. De rand is bewerkt alsof het een oude foto is.

Caelum

2019

Caelum komt uit het Latijn en betekent: de ruimte die door de horizon onderbroken wordt. Een sneeuwlandschap, maakt dat alles een is. Er zijn bijna geen grenzen die door mensen zijn aangelegd waarneembaar. Slechts begrenst door de horizon en daarboven het heelal, de ruimte. Het getal 8 dat staat voor oneindig keer 2. Een keer voor het landschap en een keer voor de ruimte boven de horizon.

De Hoeksche Waard

2019

Een groen landschap met akkers en weiden. In het groen zijn vaag de contouren van de eilanden Hoeksche Waard en Tiengemeten te zien, die te samen vanaf 1 januari 2019 de gemeente Hoeksche Waard vormen. In het landschap van de Hoeksche Waard zijn veelal bomen op dijken aan de horizon te zien. In dit schilderij staan 14 bomen aan de horizon, omdat de gemeente Hoeksche Waard eerder bestond uit 14 dorpen. Ook is er een kerkje aan de horizon achter een dijk. De Hoeksche Waard ligt in de bijbelgordel, vandaar de wortels die onder het kerkje in de landkaart van de Hoeksche Waard zitten. De cijfers en letters geven de breedte- en lengtegraden aan waar de gemeente zicht bevind op onze wereldbol.

Gallia I

2019

Gallia is Latijn voor Frankrijk. De kleuren van lavendel en een helderblauw boven de horizon doen denken aan Franse velden met een boom aan de horizon.

Gallia II

2019

Gallia is Latijn voor Frankrijk. De kleuren doen denken aan lavendelvelden en een helderblauwe lucht met een enkele boom aan de horizon.

In dubio I

2019

In dubio is het eerste schilderij van een tweeluik. Een horizon, met vaag de omtrekken van een boom. Links of rechts?

In dubio II

2019

Een horizon, met vaag een boom aan de rechterkant. Het tweede schilderij van een tweeluik. In dubio, de twijfel tussen links en rechts.

Mirabilia sunt mundi

2019

Mirabilia sunt mundi betekent in het Latijn: De wonderen zijn de wereld niet uit. In het Nieuwe Testament is opgenomen dat Jezus 47 wonderen uitvoerde. 47 is ook het atoomnummer van het scheikundige element zilver. De kleuren zijn lila (mysterie, wonder) en grijs/zilver.

Tranquillus

2019

Tranquillus betekent in het Latijn: verlichten, geruisloos, kalm, vredig en rustig. De lichtgroene kleur staat voor rust.

Carpe Diem - Pluk de dag

2018

Carpe Diem - latijn voor 'pluk de dag'. Uit een gedicht van Horatius. Geniet van het leven. 24 uur in een dag. Neem het leven niet te serieus, bekijk het een beetje door een roze bril.

Aurea medio critas - de gulden middenweg

2018

..

Bis repetita manent - wat men tweemaal herhaald heeft, blijft in de herinnering

2018

wat men tweemaal herhaald heeft, blijft in de herinnering (latijnse spreuk)

Regina regit colorem - de vrouw bepaalt de kleur

2018

de vrouw bepaalt de kleur. Rozige kleuren. 17 staat voor 'sweet 17'. Regina regit colorem, een term uit de schaakwereld.

Sol lucet omnibus - de zon schijnt voor iedereen

2018

De zon schijnt voor iedereen. De kleuren zijn wat Afrikaans, daar waar de zon altijd schijnt. Achter de horizon verdwijnt vaag de zon. Het getal 31 staat voor de warmte.

Apparent rari Nantes in gurgite vasto - zelden verschijnen zwemmers in de uitgestrekte zee

2017

een horizon, de kleur van het strand de lucht. Naar een een spreuk van Vergilius. Een kleine jongen van 8 zag met zijn fantasie oude schepen in het zwart van de horizon. Het getal versterkt.

hibernia

2018

Hibernia, latijn voor Ierland. Het uitgestrekte groen met zo hier en daar een huisje of een boom. 

dania 1

2018

Dania, het latijn voor Denemarken. De gebruikte kleuren in dit schilderij doen mij aan Denemarken denken.. het lichte blauw, het vanille geel. Vlakke landschappen met zo hier en daar een boom of een struik. De rand doet denken aan een oude foto en is bewerkt.

dania 2

2018

Dania, latijn voor Denemarken. Deze lichte kleuren doen mij aan Denemarken denken. De rand is bewerkt en doet denken aan een oude foto.